BISKUT TAT NENAS GULUNG
resepi by: RESEPI CITARASAWAN
BAHANNYA:
150gm mentega
100gm marjerin
30gm gula aising (diayak)
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
300gm tepung jagung
30gm tepung kastard
1 tsp baking powder
2 tbsp susu tepung-jika suka
jem nenas secukupnya
glaze~2 biji kuning telur +sedikit air dan setitik pewarna kuning telur untuk sapuan.
CARA:
1. pukul mentega, marjerin dan gula hingga sebati
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila ,pukul kejap hingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh. Ambil sedikit doh, letakan didalam acuan (picit seperti semperit) dan tekan untuk mendapat jaluran sepanjang 6cm. Letakkan jem nenas (yg sudah dibentukkan bujur) pada hujungnya dan gulungkan kemas.
4. Sapu atasnya dengan kuning telur. Bakar pada160C selama 20-25minit atau hingga keemasan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan