ZEST ALMOND
resepi by: MAJALAH SAJI OGOS 2012
BAHAN:
250gm mentega
150gm gula kastor
1 biji telur
300gm tepung gandum
100gm tepung jagung
50gm serbuk badam
2 sudu besar jus oren
sedikit parutan kulit oren
1 sudu kecil serbuk penaik
200gm badam~dipanggang
400gm coklat masakan putih~cairkan
sedikit coklat urai warna warni
sedikit pewarna kuning
mangkuk kertas
CARA:
- Satukan mentega dan gula. Masukkan telur dan pukull sebati.
- Kemudian masukkan jus oren dan parutan kulit oren.
- Masukkan pula serbuk badam, gaul dan masukkan pula tepung sedikit demi sedikit yang telah diayak bersama dengan serbuk penaik terlebih dahulu. Gaul sebati hingga menjadi doh lembut.
- Ambil sedikit adunan, bulat dan leperkan. Masukkan badam dan bentuk doh menjadi bujur. Susun didalam dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 180C selama 15minit atau sehingga kekuningan.
- Sementara itu cairkan coklat masakan putih menggunakan teknik 'double boiler'. Titiskan sedikit pewarna kuning.
- Apabila biskut sudah masak dan sejuk, celup kedalam coklat masakan.
- Masukkan kedalam mangkuk kertas dan taburan coklat urai warna warni diatasnya.
SELAMAT MENCUBA....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan