RED VELVEL CAKE (resepi 1)
sumber : dapur kakzu
Bahan:-
2 1/2 cwn t.gandum
1 sd kecil garam
2 sb besar serbuk koko
1/2 cwm butter
1 1/2 cwn gula
2 biji telor
1 sd kecil esen vanilla
1 cwn susu segar(dicampur dgn isb jus lemon)dibiarkan 5 minit
1 sd kecil cuka
1 sd kecil b.powder
2 sd besa pewarna merah(1 sb kurang merah)
2 sb besar serbuk koko
1/2 cwm butter
1 1/2 cwn gula
2 biji telor
1 sd kecil esen vanilla
1 cwn susu segar(dicampur dgn isb jus lemon)dibiarkan 5 minit
1 sd kecil cuka
1 sd kecil b.powder
2 sd besa pewarna merah(1 sb kurang merah)
utk topping
250gm cream cheese
30 g butter
1 sb jus lemon
1 sb esen vanilla
1 sb susu segar
****care kak zu...
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula icing
1 sudu kecil lemon jus..kalo ade...takyah pun takpe...redah je
putar hingge sebati aje....
cara2nya
ayak t.gandum,koko n garam bersama n tepikan..
pukul butter,hingga lembut n masuk gula,pukul hingga ringan..
masuk telor satu persatu,buh esen vanilla,pukul sebati,dgn kelajuan sederhana,masuk susu selang seli dgn bhn ayak td,serta pewarna merah..
dlm bekas lain ,masuk cuka n b.powder(biarkan berbuih jap)n tuang dlm adunan td..siap..bakar dlm suhu 170c selama 25-30 minit,ikut oven masing2 laa..
250gm cream cheese
30 g butter
1 sb jus lemon
1 sb esen vanilla
1 sb susu segar
****care kak zu...
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula icing
1 sudu kecil lemon jus..kalo ade...takyah pun takpe...redah je
putar hingge sebati aje....
cara2nya
ayak t.gandum,koko n garam bersama n tepikan..
pukul butter,hingga lembut n masuk gula,pukul hingga ringan..
masuk telor satu persatu,buh esen vanilla,pukul sebati,dgn kelajuan sederhana,masuk susu selang seli dgn bhn ayak td,serta pewarna merah..
dlm bekas lain ,masuk cuka n b.powder(biarkan berbuih jap)n tuang dlm adunan td..siap..bakar dlm suhu 170c selama 25-30 minit,ikut oven masing2 laa..
utk topping
pukul cream cheese n butter hingga lembut n gebu,masuk esen vanila,n jus lemon ,kalo nk buh susu terpulang la..n sapu pada seluruh kek serta dibubuh serbuk milo atau koko kat atasnya..
pukul cream cheese n butter hingga lembut n gebu,masuk esen vanila,n jus lemon ,kalo nk buh susu terpulang la..n sapu pada seluruh kek serta dibubuh serbuk milo atau koko kat atasnya..
RED VELVET (resepi 2)
bahan:-
5 biji telur gred B
250 gram butter
*3 cawan tepung naik sendiri ( tepung self raising flour )
*3 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk ori @ gune ( 1 cawan susu segar + 1sudu makan cuka )biar 10 minit
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - kkzu guna baking powder
1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 9. Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.
Bakar pade suhu 180 C selame 30 minit untuk 1 loyang ( adunan setengah ) pade rak bawah menggunakan api atas bawah.
KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar-
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
***care kakzu
500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati
NOTA:jike tiade buttermilk ori boleh gune adunan ini ~
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
250 gram butter
*3 cawan tepung naik sendiri ( tepung self raising flour )
*3 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk ori @ gune ( 1 cawan susu segar + 1sudu makan cuka )biar 10 minit
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - kkzu guna baking powder
1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 9. Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.
Bakar pade suhu 180 C selame 30 minit untuk 1 loyang ( adunan setengah ) pade rak bawah menggunakan api atas bawah.
KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar-
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
***care kakzu
500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati
NOTA:jike tiade buttermilk ori boleh gune adunan ini ~
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan