DAGING KICAP KERISIK BEREMPAH
resepi by: DayangJack@DapurKu SaYang
Bahan-bahan :
- 1kg daging lembu (dipotong kiub atau ikut suka)
- rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
- 2 sudu besar kicap pekat
- 3-4 sb cili giling
- kicap manis/kicap masin secukupnya
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu makan jintan manis (disangai dan ditumbuk)
- 1 sudu makan jintan putih (disangai dan ditumbuk)
- 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- air asam jawa
- 3 sudu makan kerisik
Bahan-bahan mesin :
- 1 labu bawang besar
- 7 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
***jika suka, bolehlah tambah ubi kentang dan tomato ceri.
- Ambil 2-3 sudu besar bahan-bahan mesin dan gaul-gaulkan bersama daging. Masukkan kicap pekat, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Gaulkan lagi dan perapkan sebentar (30 minit).
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan mesin hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga hampir pekat. Boleh juga dimasukkan tomato jika suka.
- Setelah masak, biarkan ia merenih sebentar.
- Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak dan sebagainya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan