SAYA MEMOHON MAAF KERANA BLOG SEDANG DALAM PROSES KEMASKINI...TERPAKSA PINDAH BLOG YANG LAMA DULU IAITU HARUM MEKAR KE BLOG INI... SEGALA KESULITAN AMATLAH DIKESALI.....

Sabtu, 15 November 2014

RED VELVET CAKE

SI BALDU MERAH . . .





RED VELVEL CAKE (resepi 1)
sumber : dapur kakzu

Bahan:-
2 1/2 cwn t.gandum

1 sd kecil garam
2 sb besar serbuk koko
1/2 cwm butter
1 1/2 cwn gula
2 biji telor
1 sd kecil esen vanilla
1 cwn susu segar(dicampur dgn isb jus lemon)dibiarkan 5 minit
1 sd kecil cuka
1 sd kecil b.powder
2 sd besa pewarna merah(1 sb kurang merah)

utk topping
250gm cream cheese
30 g butter
1 sb jus lemon
1 sb esen vanilla
1 sb susu segar

****care kak zu...
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula icing
1 sudu kecil lemon jus..kalo ade...takyah pun takpe...redah je

putar hingge sebati aje....

cara2nya
ayak t.gandum,koko n garam bersama n tepikan..
pukul butter,hingga lembut n masuk gula,pukul hingga ringan..
masuk telor satu persatu,buh esen vanilla,pukul sebati,dgn kelajuan sederhana,masuk susu selang seli dgn bhn ayak td,serta pewarna merah..
dlm bekas lain ,masuk cuka n b.powder(biarkan berbuih jap)n tuang dlm adunan td..siap..bakar dlm suhu 170c selama 25-30 minit,ikut oven masing2 laa..

utk topping
pukul cream cheese n butter hingga lembut n gebu,masuk esen vanila,n jus lemon ,kalo nk buh susu terpulang la..n sapu pada seluruh kek serta dibubuh serbuk milo atau koko kat atasnya..












RED VELVET (resepi 2)


bahan:-
5 biji telur gred B 
250 gram butter
*3 cawan tepung naik sendiri ( tepung self raising flour )
*3 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor 
4 sudu makan pewarna Red Bright 
1 cawan buttermilk ori @ gune ( 1 cawan susu segar + 1sudu makan cuka )biar 10 minit
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - kkzu guna baking powder
1 sudu makan cuka makan


CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 9. Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.
Bakar pade suhu 180 C selame 30 minit untuk 1 loyang ( adunan setengah ) pade rak bawah menggunakan api atas bawah.



KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- 
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

***care kakzu

500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati

NOTA:jike tiade buttermilk ori boleh gune adunan ini ~
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.




























Tiada ulasan:

Catat Ulasan