SAYA MEMOHON MAAF KERANA BLOG SEDANG DALAM PROSES KEMASKINI...TERPAKSA PINDAH BLOG YANG LAMA DULU IAITU HARUM MEKAR KE BLOG INI... SEGALA KESULITAN AMATLAH DIKESALI.....

Sabtu, 15 November 2014

NASI LEMAK PANDAN


NASI LEMAK PANDAN
Resepi by: Azlita Masam Manis

Bahannya:
  • 4 cawan beras Basmathi -  cuci dan rendam 20 minit, toskan
  • 4 cwn santan (1 biji kelapa parut)
  • 1 cawan air utk di kisar bersama 10 helai daun pandan ( kisar halus dan tapiskan)
  • 2 batang serai -  dititik
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1 inci halia -  dititik
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • 5 ulas bawang merah - dihiris
  • rempah tumis (4 sekawan)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Sedikit garam


Bahan2 utk dimakan bersama 

  • Sambal tumis udang
  • Sambal sotong
  • Hirisan timun 
  • Ikan bilis goreng
  • Telur rebus
  • Redang ayam - atau apa2 lauk yg disukai 



Caranya:


Masukkan beras yg telah dibasuh dan ditoskan dlm rice cooker. Masukkan simpulan daun pandan, serai dan halia. Kemudian tuangkan air kisaran daun pandan tadi  dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yg dihiris tadi hingga harum. Tuang santan. Masukkan serbuk lada hitam dan secubit garam. Kacau hingga didih.
Matikan api dan tuang santan tadi dalam beras yang telah diisi ke dalam rice cooker tadi.  Masak seperti biasa, bila nasi masak, Kacau dan ratakan nasi . Jangan terlebih dikacau, nanti nasi patah2.

Boleh dihidangkan bersama bahan2 sampingan dan lauk kegemaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan