SAYA MEMOHON MAAF KERANA BLOG SEDANG DALAM PROSES KEMASKINI...TERPAKSA PINDAH BLOG YANG LAMA DULU IAITU HARUM MEKAR KE BLOG INI... SEGALA KESULITAN AMATLAH DIKESALI.....

Sabtu, 15 November 2014

KEK COKLAT moist (RESEPI 1)

SEDAP NI.....


ASSALAMUALAIKUM....

DISINI SY NAK KONGSIKAN KEK COKLAT PERTAMA YG SY BUAT APABILA SY MULA2 JOIN FB.. SEBELUM JOIN FB SY PERNAH JUGA BUAT KEK COKLAT MOIST NI DIMANA RESEPINYA SY AMBIL DARI MAJALAH SAJI..

KEK COKLAT DIBAWAH NI ADALAH RESEPI DARIPADA AYU JALINAN RASA. NAK BUAT NYA PUN MUDAH JE. JOM TENGOK RESEPINYA DULU.


KEK COKLAT KUKUS
SUMBER: AYU JALINAN RASA

1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan mentega cair (Ayu guna marjerin)
2 cawan gula perang

BAHAN B: (kacau rata dengan garpu)
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla

BAHAN C:
2 cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

CARA-CARA:
1. Lapik loyang dengan kertas dan sapukan minyak disekeliling acuan dan ketepikan.. Panaskan kukusan..
2. Kacau semua bahan A di dalam mangkuk besar supaya sama rata dan sebati..
3. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dengan perlahan.. Kacau rata..
4. Masukkan pula bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentel..
5. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana kecil (bagi mengelakkan kek pecah)..
6. Hiaskan dengan krim coklat dan taburkan choc rice..

TOPPING: (krim coklat)
1 cawan susu pekat (Ayu cuma guna ½ cawan jerk)
2 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan mentega

CARA-CARA:
1. Masukkan susu pekat dan serbuk koko ke dalam periuk.. Kacau rata..
2. Panaskan dengan api sederhana.. Kacau sehingga sebati..
3. Masukkan mentega dan kacau rata sekali lagi..
4. Tutup api dan kacau sehingga sebati..

5. Tunggu sehingga pekat sedikit, kemudian tuangkan ke atas kek..







SELAMAT MENCUBA.....





SIAP MENDAPAT TEMPAHAN LAGI..HEHE..ALA DARI MEMBER HUSBEND COZ HUSBEND RAJIN BAWA G OFIC....




YG NI UNTUK MAKAN2 JER....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan